2009. január 28., szerda

Függőségeim

Limarától gurult hozzám a labda. A függőségeimből kéne bevallanom 5-öt. No lássuk:

1. Dohányzom. Régóta: 16 évesen kezdtem. Közben kimaradt egy kis idő de visszaszoktam. Egy dolgot viszont nem tudok megbocsájtani senkinek: ha terhesség alatt szívja.

2. Kávé. Reggel nem indulhat nélküle. Ezt is tiniként kezdtem orvosi utasításra alacsony vérnyomás ellen. Sokáig délben is ittam egyet,mára csak a reggeli kávézás szertartása maradt meg.

3. Sütés-főzés. Ez új szenvedély,úgy 3 éve kezdődött. Addig a konyha közelébe sem mentem. De szó szerint. Volt már 1 gyermekem de én nem tudtam/nem is akartam főzni. Kényelmes volt, dédi megcsinálta helyettem vagy vittem menüt hozzá és nála ebédeltünk. Aztán egyszercsak elkapott a láz,nekikezdtem és megszerettem.

4. Gyermekeim.ezen nincs mit magyarázni

5. Nyár/napfény. Imádom...és gyűlölöm a telet. Tőlem tuti nem hallja senki a nagy kánikulában sem,hogy panaszkodnék a melegre.

Tovább is kell adnom 5 személynek. Nem is titkolom,hogy most a "rendszeres olvasóim" közt válogatok: brü,tökmag,Vimizo,JD,HajniVLB . Mondjátok nektek mik a szenvedélyeitek?

2009. január 25., vasárnap

Túrós pogácsa



Tulajdonképpen bármilyen túróból elkészíthető. A recept eredetileg juhtúrót ír de csináltam már "normál" tehéntúróból is. A mai változathoz gomolyát használtam.

Hozzávalók: 25dkg liszt,25 dkg margarin, 25dkg túró, 1 tojás, só, 10dkg sajt

A margarint a liszttel és a sóval elmorzsoljuk,hozzágyúrjuk a tojást és a túrót. 1-2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk,kiszaggatjuk,tetejére reszelt sajtot teszünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.

2009. január 24., szombat

Sajtos bagett

A tejfölös kifli receptjét használva készítettem ma sajtos bagettet. Isteni lett! Soha többet nem veszek a Sparban! :D:D:D



2009. január 23., péntek

Egyszerű tejfölös kifli



Limara konyhájában bukkantam erre a remek receptre. Bár az enyém nem olyan szép mint az övé de nagyon finom.

Hozzávalók: 2 dl tej,2 ek tejföl, 2ek burgonyapehely, 1 ek ecet (limara receptjében aszkorbinsav), 4 ek olaj, 50dkg liszt, 2 tk só, 1tk cukor, 3dkg élesztő

Kenyérsütőbe pakolom a hozzávalókat. Miután a gép elvégezte helyettem a dagasztás műveletét,kétszeresére kelesztem. 8 egyforma darabra vágom, egyesével négyzet alakúra nyújtom,feltekerem és kifli alakra formázom. (formázásról is remek videója van limarának) Újból kelesztem a tepsin,majd 15-20 perc alatt készre sütöm.

2009. január 19., hétfő

Sajtos pulykamell


Hozzávalók: pulykamell,só,bors,liszt,tojás,sajt

A pulykamellszeleteket sóztam,borsoztam. Bepaníroztam lisztbe,tojásba és reszelt sajtba. Hotpanban sütöttem szép pirosra.

Jó étvágyat!

Cukorborsó főzelék


Ezt a receptet a nagymamámtól tanultam. Másképp készítve meg sem eszem ezt az ételt. A hozzávalók mennyiségét most úgy adom meg ahogy ma főztem (1 felnőtt és 2 gyerek részére).

Hozzávalók: 50 dkg mirelit zöldborsó, olaj,cukor,só,bors,liszt

A borsót enyhén sós vízben puhára főzöm. Leszűröm de a főzővizet megtartom. Pici olajon megpirítok kb 1 evőkanál cukrot. Amikor kezd barnulni ráöntöm a borsót és 1 merőkanálnyit a főzőléből. (erősen serceg és a cukor összeáll de nem kell megijedni,ez el fog olvadni). Teszek rá egy kicsi borsot és kiforralom. Rászórok kb 1 evőkanál lisztet,elkeverem és még egyet forralok rajta.

Jó étvágyat!

Hokkaido kalács


A receptet Csillustól másolom ide:

Hozzávalók:

  • 6 dkg finomliszt
  • 54 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1 csomag dr. oetker száraz élesztő (7g)
  • 3 dkg tejpor
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 25 dkg tej (2,5 dl)
  • 15 dkg főzőtejszín
  • 8 g só

A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe öntöttem.A gép dagasztott majd kelesztett. Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkára tettem, és 4 részre vágtam. Minden darabot hosszú keskeny csíkra nyújtottam (olyan szélességűre, amilyen széles formában sütni kívánom), majd szorosan feltekertem őket. A tésztacsavarokat egy kivajazott formába tettem egymás mellé, és langyos helyen letakarva jó 40-50 percet tovább kelesztettem.

Miután szép nagyra megnőtt a kalács, lekentem tojássárgája-tej keverékkel, és kb. 175 fokos sütőben légkeveréssel 40-50 perc alatt jó barnára sütöttem.

Amit változtattam: 40dkg finom- és 20dkg rétesliszt keverékéből sütöttem,kihagytam a tejport (nem volt itthon),friss élesztőt használtam (2,5 dkg)

(fázisképeket nála meg lehet nézni)

Gesztenyegolyó


Hozzávalók:25 dkg margarin, 50dkg gesztenyemassza, 50 dkg darált keksz, 1,5-2dl tejszín
(cukrot nem tettem hozzá,de ízlés szerint mehet bele ha valaki édesebben szereti)

A hozzávalókat annyi tejszínnel összegyúrjuk amennyivel szépen összeáll. Kis golyókat formázunk (én a gyerekeim segítségét vettem igénybe). Csokiba márthatjuk vagy csokilapocskákba forgathatjuk.

Mindennapi kenyerünk

Már vagy 1 hónapja adós vagyok a mindennapi kenyerünk receptjével.Mentségemre szóljon,hogy decemberben nem sütöttem,bolti pékáru került a család asztalára.(Nem is ették olyan jóízűen)

Amúgy nagyon egyszerű..

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2,5-3 dl víz, kb fél dl étolaj, 2kk só, 1kk cukor, 2,5dkg élesztő

A vizet,olajat teszem az üst aljára,rá a liszt,só,cukor,tetejére morzsolom az élesztőt. A 2. dagasztás után kiveszem a gépből és sütőben készül tovább.Nekünk nem igazán ízlik a gépben sült kenyér. Szóval kiveszem,megformázom és sütőzacskóval kibélelt ovális jénaiba teszem(korábban normál tepsibe tettem,úgy is jó de ebben valamiért magasabb lesz). Ezt a bélelést úgy értsd mintha sütőpapírt terítenél alá. Nekem ez bevált,nem ragad bele a tészta és könnyű mosogatni utána. 60 fokra előmelegítem a sütőt és 30 percre beteszem a tésztát. A fél óra lejártával bevágom és még 15 percet pihen. Végül 180 fokon,kb 50 percig sül (nem légkeverésesen)

A víz egy részét néha helyettesítem tejjel vagy kefírrel. A lisztet is lehet keverni rétesliszttel vagy teljeskiőrlésűvel.

Ha van még kérdés ezzel kapcsolatban akkor szívesen válaszolok.

Jó étvágyat!

Téli puncs

Az alábbi receptet a Nők Lapja cafe-n találtam.

Hozzávalók:

fél liter víz
fekete tea
3-4 ek. cukor
3 dl vörösbor
szegfűszeg
őrölt fahéj
reszelt narancs- és citromhéj



Elkészítése:

Előkészületnek fél liter vízből készíts teát (legjobb a sima fekete tea). Ezután egy lábosban karamellizáld, vagyis kis láng felett, száraz serpenyőben olvaszd fel a cukrot. Ízlés szerint 3-4 evőkanálnyit.

Amikor olvadozik, öntsd rá a teát. (Csak semmi pánik, ha a cukor ideiglenesen megkeményedik, a későbbi melegítés alatt újból fel fog olvadni.)
Adj hozzá 3 dl vörösbort, néhány szem szegfűszeget, 1 púpozott kiskanál őrölt fahéjat, reszelt narancs- és citromhéjat.Két-három percig még melegíteni kell, majd 5 percig hagyd állni, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Teaszűrőn keresztül poharakba töltve tálalható.

Amit változtattam rajta: Nem feketeteát használtam hanem feketeribizlis gyümölcsteát. Citrom és narancshéj helyett narancskarikákat tettem bele.Jaaaa és vörösbor helyett Sangriát.

marcipános kalács

Elővettem néhány régebbi receptes újságot. A Tina konyhának volt egy téli ünnepekre kiadott füzetecskéje,abban találtam az alábbi receptet.Kicsit átalakítottam,pontosabban csak a beleszórt gyümölcsökön változtattam.

Hozzávalók: 50 dkg liszt,1 cs sütőpor, 25 dkg vaj/margarin, 18 dkg cukor, 3 tojás, 35 dkg túró, cukrozott citrom és narancskockák (LIdl-ben beszerezhető), dió, aszalt füge, 10dkg marcipánmassza

Keverőtálba tesszük a lisztet, 15 dkg vajat, a cukrot, a tojásokat és a túrót. Robotgép keverőpálcájával alaposan összedolgozzuk. A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk és beledolgozzuk a gyümölcsöket. 32x38 cm-es lappá nyújtjuk. Megszórjuk a marcipánkockákkal,kalácsot formázunk belőle és sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon 60-70 percig sütjük. Félidőben letakarhatjuk sütőpapírral ha nagyon barnulna a teteje. A sütőből kivéve rácsra tesszük.

A maradék vajat megolvasztjuk és 1/4 részével megkenjük a még forró kalácsot. Rászitáljuk a porcukor 1/4-ét. Ezt a műveletet addig ismételjük amíg a vaj és a porcukor elfogy.

Sokáig elálló sütemény.

Jó étvágyat!

Töltött karaj és hercegnő-burgonya

Hozzávalók: 2 szelet karaj/fő, juhtúró,kolbász,só,bors,olaj

A húst kiklopfoljuk,sózzuk,borsozzuk. A szeletekre 1-1 kupac juhtúrót és 3-3 vékony szelet kolbászt teszünk. Hústűvel összefogjuk. Tepsibe pici olajat teszünk,bele a húsbatyukat és alufóliával lefedve sütjük amíg a hús meg nem puhul. Ha puha levesszük a fóliát és anélkül sütjük tovább amíg meg nem pirul kicsit.

Hercegnő burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 tojás, 10dkg margarin, só

A burgonyát meghámozzuk,felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Összetörjük,hozzákeverjük a margarint, a tojások sárgáját és felvert habját. Nyomózsákba töltjük és tepsire nyomjuk mint a habcsókot. Én szilikonos lapra tettem de lehet sütőpapírra is. 20-30 percig a sütőben sütjük.

Jó étvágyat!

Krumplispogácsa

Nagyon régen ettem utoljára krumplis pogácsát. Az az igazság,hogy én még sosem sütöttem. Nagymamám egyik barátnője tudott istenit csinálni. De a családban senki. Így valamiért nekem ez is a mumus kategóriába tartozott. Múlt héten Klikknél láttam róla fotót és szemtelenül elkértem a receptet tőle. Ma kipróbáltam. Bár rengeteg lett (4 nagy gáztepsi) mert nem vártam meg,hogy kihűljön a krumpli így még kb 30 dkg lisztet kellett hozzátennem.

Hozzávalók: fél kg áttört burgonya (tisztán mérve), fél kg liszt (na ez nekem kb 80dkg lett), 3 kk só, 3dkg élesztő, 15dkg Ráma, kb 1 kispohár tejföl (nekem 3/4 pohár),1 tojás+ 1 a kenéshez (én nem kentem).

Annyit változtattam még a recepten,hogy nem futtattam az élesztőt és gépbe tettem a hozzávalókat,dolgozzon csak helyettem.

Kinyújtottam a tésztát, tetejét bevagdostam,kiszaggattam a közepes szaggatómmal,tetejére reszelt sajtot szórtam és előmelegített sütőben 180fokon 20 percig sütöttem.

Jó étvágyat!

Fügekenyér

Rengeteg a füge,már nem győzzük enni. Készül a fügebor is de arról majd később számolok be.ma sütit sütöttem.

Hozzávalók:20dkg cukor, 3 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 3 evőkanál méz, 10dkg tejcsoki reszelve, 25 dkg füge kis kockára vágva, 1/2 cs sütőpor

A tojásokat a cukorral,vaníliás cukorral habosra kevertem,hozzáadtam a mézet. Utána beleöntöttem a fügét és a reszelt csokit. Ezután már csak fakanállal kevertem bele a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott tepsiben,180 fokon 30 percig sütöttem.

Állítólag sokáig eláll de nem hiszem,hogy ezt lesz alkalmam kipróbálni. Nálunk úgy tűnik gyorsan fogy.

Jó étvágyat!

Cseresznyés-mákos süti

Vnjudit szólt,hogy kereste egy receptemet amit végül csak a családi blogomban talált meg.Tavaly nyáron készítettem de akkor most idemásolom. (lehet át kéne néznem ezügyben a másik blogot??)

Hozzávalók

1 tojás

1 bögre cukor

1 bögre tej

1,5 bögre liszt

0,5 bögre darált mák

1 cs sütőpor

Az egészet kikeverni, tepsibe önteni, tetejét bőségesen megszórni gyümölccsel és 30 percig sütni.

Almás pite

Rengeteg az alma a 2 kis fánkon de gyorsan el kell használni mert kukacos nagyon válogatni kell.Biotermelés folyik nálunk.Úgyhogy ma nekiálltam életem első almáspitéjének. Vimizo gasztrokeresőjét használva akadtam Macskafalatok receptjére . Nem is részletezném itt mert semmit nem változtattam rajta.Kattintsatok rá és ott olvashatjátok.Valóban nagyon finom.

Jó étvágyat!

Sajtos tallér

Hozzávalók: 12,5 dkg reszelt sajt, 12,5 dkg margarin, 35 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 1kk só, 1 tojás,1ek étolaj,tej (nem mértem,annyi,hogy gyúrható legyen)

A hozzávalókat összegyúrom és kis gombócokat formázok belőlük.(Ebből az adagból 35 lett)

Az ostyasütőbe teszem egyesével(az kilapítja).

kb 2 perc alatt megsül 1 darab.

Jó étvágyat!

Édes tölcsér

Hétfőn a Lidl-ben "szembe jött velem" egy ostyasütő.Papírja szerint automata ....amúgy elég melós dolog.De megéri mert finom.

Hozzávalók: 125 g margarin,2 tojás, 25o g cukor, 25o g liszt, 25o ml MELEG víz

A margarint felolvasztjuk,elkeverjük a cukorral,tojással,vízzel és végül beleszitáljuk a lisztet.

Ostyasütőn megsütjük és még melegen formára tekerjük. (Pillanatok alatt hűl,gyorsan kell vele dolgozni!)

A formázáshoz a gép mellé adtak egy műanyag kúpot amire fel lehet tekerni.

Jó étvágyat!

Töki pompos

Már rengeteg helyen találkoztam ezzel a nagyon egyszerű recepttel de eddig nem került kipróbálásra.Elsősorban vnjudit receptjét vettem alapul de nem is én lennék ha nem változtattam volna rajta. Tehát ahogy én készítettem:

2 dl tejet,2ek tejfölt, fél dl olajat, 5o dkg lisztet, kb 15 dkg főtt-tört burgonyát, 2kk sót, 1kk cukrot, 2,5dkg élesztőt a kenyérsütőbe pakoltam (ebben a sorrendben). 2o perc dagasztás,2o perc kelesztés és még kb 1o perc dagasztás után a programot megállítottam és a tésztát lisztezett lapra borítottam.Kinyújtottam és a nagy gáztepsibe tettem. Megszúrkáltam villával és 1o percig 2oo fokon sütöttem. Közben 1 nagy doboz tejfölt picit megsóztam és belenyomtam 4 gerezd fokhagymát. Az elősütött tésztára kentem a fokhagymás tejfölt, rádobáltam a csíkokra vágott bacont, a karikára szelt lilahagymát és vastagon megszórtam reszelt sajttal. Így sütöttem még 3o percet. Tetejét a végén meggrilleztem.

Nekünk nagyon ízlett.Jó étvágyat!

Töltött fasírt

Ha minden igaz akkor Gesztenyénél (vagy Pazsunál? ) találkoztam ehhez hasonló recepttel. De most nem volt kedvem keresgetni úgyhogy kútfőből merítve álltam neki a mai ebédnek.

Hozzávalók: 1/2 kg darálhús (nálam most pulyka),hagyma,kenyér,tojás,só,bors,pirospaprika,morzsa+ ami a hűtőben található nálam: tojás,bacon, paprikás szalámi, zöldhagyma,reszelt sajt

A hozzávalókból szokásos módon összegyúrjuk a fasírtot. Kiterített alufólián elegyengetjük mintha tésztát nyújtanánk. Erre pakoljuk a töltelékeket majd feltekerjük. Tepsibe tesszük. Sütőben 2oo fokon sütjük 45 percig.

Jó étvágyat!

Pizza

Na tulajdonképp most magam miatt is lejegyzem ide a mai pizza receptjét. Illetve a tésztájáét. Mert ma különösen ízlett nekünk.

Hozzávalók: 1dl tej, 1dl víz, 4o dkg liszt, 2 kk só, 1 kk cukor, 2,5 dkg élesztő

Ebben a sorrendben bepakoltam a gépbe. Dagasztás,kelesztés,dagasztás után kivettem.Gáztepsi méretre nyújtottam és olajjal nagyon vékonyan megkent tepsire tettem.

Erre került a pizaszósz és a feltétek.Jelen esetben:sonka,gomba,kukorica és sajt.

Panama torta

Ez lett a Zuram szülinapi tortája. (Nem 1 éves....de annyi gyertya nincs a háztartásban )

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:12,5 dkg liszt,1 kk sütőpor,5 dkg cukor,1 tojás,7,5 dkg vaj vagy margarin

A piskótához:2 tojás,1o dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor,1o dkg liszt, 1kk sütőpor

A bogyós töltelékhez:1 cs piros tortazselé,1 ek cukor, 2,5 dl almalé, bogyós gyümölcsök (lehet fagyasztott)

A túrós töltelékhez: 8 lap zselatin, 1 doboz ananász,5o dkg túró,1 citrom leve, 1o dkg cukor, 5dl tejszín

Ezenkívül: piros lekvár (én erdei gyümölcsöst használtam) és a díszítéshez 2,5 dl tejszín

Elkészítés:

1.Az omlós tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk,cipóvá formáljuk és fóliában fél órára a hűtőbe tesszük.

2. A kihűlt tésztát átgyúrjuk és lisztezett lapon kinyújtjuk kör alakúra.Egy kapcsos tortaforma (26cm) alját kizsírozzuk és a tésztával kibéleljük. Előmelegített sütőben légkeveréssel 16o fokon 15 perc alatt megsütjük.

3. A piskótát megsütjük.

4.A tortazselét előírás szerint elkészítjük az almalével,a bogyós gyümölcsöket beleforgatjuk.

5. Az omlós lapot a tortaforma aljára tesszük és a gyűrűt köré kapcsoljuk.

6. A gyümölcsös keveréket rásimítjuk és a piskótalapot rátesszük.

7. A piskótalapot megkenjük lekvárral és kirakjuk az ananászkarikákkal.

8. Elkészítjük a túrótölteléket: A túrót a cukorral,citrommal elkeverjük.Beletesszük a tejszínt és a zselatint. Rásimítjuk a torta tetejére.

9. Másnapig hűtőbe tesszük.

1o.A tortát kivesszük a formából és tejszínhabbal díszítjük.

Jó étvágyat!

Sörös kenyér

Hozzávalók: 2,5 dl sör, 25 dkg finomliszt, 25dkg rozsliszt (a lisztek ízlés szerint variálhatók,bármilyenből elkészíthető) 2kk só,1kk cukor, 2,5dkg élesztő

Ebben a sorrendben tettem a gépbe. 2o perc dagasztás,2o perc kelesztés,2o perc dagasztás. Formáztam,sütőzacsiba tettem és kelesztettem még fél órát. 4o perc alatt sült meg.

Jó étvágyat!

Mázas pulykamell

Ritkán szoktam receptes újságot venni,inkább a neten szeretek keresgélni. A héten csekkeket adtam fel a postán és két újság is felkeltette a figyelmemet. Az egyikben túrós sütik vannak a másik a Tinakonyha húsvéti különszáma. Utóbbiban találtam ezt a receptet amit ma ki is próbáltam.(Igaz egy picit alakítottam rajta)Mondhatom,hogy isteni volt.

Hozzávalók: 1kg pulykamellfilé (egyben),1 zacskó fagyasztott zöldségkeverék (én brokkoli,karfiol,répát használtam),1 vöröshagyma,6dkg méz, 3dkg ketchup,pirospaprika,petrezselyemzöld,1dl fehérbor,só,bors

A húst sóval,borssal bedörzsöljük és formára igazítjuk. Én alul összetűztem egy nagy hústűvel de cérnával is meg lehet kötözni.Tepsire fektetjük.A hagymát cikkekre vágjuk és a zöldségekkel együtt a hús köré szórjuk.Előmelegített sütőben 2oo fokon 15 percig sütjük.(Nem légkeveréssel!!!).

A mázhoz a ketchupot a mézzel kikeverjük és pirospaprikával,sóval ízesítjük.A mázzal vékonyan megkent húst újabb 15 percig sütjük majd aláöntünk 4dl vizet,újrakenjük a mázzal és 3o percre visszatoljuk a sütőbe.Közben 15 percenként megkenjük a mázzal.

1dl borba beleszórjuk az aprított petrezselymet és a húsra öntjük.Még további 2o-3o percet sütjük.

Jó étvágyat!

Hagymakrém leves

Ettem én már ilyent...étteremben. De még sosem készítettem. Sőt,nem emlékszem hogy Anyu vagy Mama készítette volna. Múltkor ViMiZo konyhájában a receptre is ráleltem. Egyből harmadoltam az adagot mert mi annyira azért nem vagyunk levesesek,hogy 1o liter elfogyjon. Szóval így készült:

Hozzávalók: kb o,5 kg vöröshagyma, 2 nagyobb krumpli, 2 gerezd fokhagyma,1 leveskocka, 1dl tejszín, o,5 dl fehérbor,só,bors,olaj

Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítom.Hozzádobom a fokhagymagerezdeket (én egyben tettem bele) és a kockára vágott krumplit. Felengedem bő 1 liter vízzel és beleteszem a leveskockát.Kicsit sózom is (finoman mert a leveskocka is sós).Ha a krumpli teljesen puha akkor botmixerrel pépesítem. Összekeverem a tejszínt,bort és kimerek hozzá a levesből,hogy átvegye a hőmérsékletét. (Így tutira nem lesz csomós). Beleöntöm ezt is a levesbe.Kicsit borsozom és forralok rajta még egyet.

Tányoron megszórom reszelt sajttal és pirított zsemlekockával.

Jó étvágyat!

Túrótorta

Ez a mai egy kísérlet volt. Arra voltam kíváncsi,hogy az olcsó,Lidlben kapható krémes túróból el lehet-e készíteni a túrótortát.Jelentem igen de elbírt volna még egy kis zselatint. Vagy igazi zselatin kellett volna. Én most csak dr Oetker zselatin fixet kaptam.Eddig ilyet sem használtam.lehet,hogy ez volt a ludas? (Ha valakinek van ezzel tapasztalata az a kommentekben ossza meg velem.Köszi)

Hozzávalók: 3 tojásból piskóta (én most ezt kihagytam mert imádom tészta nélkül ), 1cs tejszínhabpor, 1,5 dl tej, o,5kg túró, 1 cs. zselatin fix,1cs vaníliás cukor, 6og porcukor (mert a habpor már édesített),gyümölcs (most eperkonzerv), tortazselé

A tejszínhabport a tejjel habbá verjük. Hozzákeverjük a zselatint,a túrót és legvégül a cukrokat. A piskótát visszatesszük a kapcsos tortaformába és a túrós masszát ráöntjük.Pár órára hűtőbe tesszük. (ilyenkor még nagyon folyós!). Ha kicsit megdermedt akkor a tetejét gyümölccsel díszítjük és ráöntjük a tortazselét. Még egy napig pihentetjük a hűtőben mielőtt szeleteljük.

Jó étvágyat!

Rózsabriós

A túrósbatyu tésztájából készült a rózsabriós is.A tésztát 8 részre osztottam. Hosszú (4o-5o cm-es) "kígyókat" sodortam belőlük. A kígyók tetejét 2cm-s távolságokra ollóval bevagdaltam és feltekertem mint egy csigát.A végét betűrtem az aljára. 3o perc kelesztés után megkentem a tetejüket tojásfehérjével és megszórtam dekorcukorral.Ezt is muffinformában sütöttem meg.

Jó étvágyat!