2009. február 28., szombat

Kókuszos csiga


Még mindig a kókusztej bűvöletében élek. Úgyhogy most csiga formájában próbáltam ki.

Hozzávalók:
a tésztához: 2dl kókusztej, 1dl tej, 2 tojás sárgája, 40dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 5 dkg margarin, 3 dkg élesztő
a töltelékhez: 2 tojás fehérje, 10dkg porcukor, 10dkg kókuszreszelék

A tésztát szokásos módon dagasztom,kelesztem. Kinyújtom és megkenem a töltelékkel (fehérjét a cukorral habbá verem és belekeverem a kókuszt). Feltekerem mint a beiglit és kb 1-1,5 cm-es szeletekre vágva a tepsibe fektetem. Duplájára kelesztem és 200 fokon 20 percig sütöm.

(a kókusztejet természetesen lehet helyettesíteni tejjel is)

2009. február 27., péntek

Pan Chicco


Már megint Limara vitt a bűnbe engem. Épp a gépben volt a kenyérkém tésztája amikor blogokat olvasgattam.Nála akadt meg a szemem ezen az érdekesen formázott zsemlén (vagy minek nevezzem). Azonnal jött a gondolat,hogy a kenyér helyett ezt készítem el.
Receptet nem is írok hozzá,hisz bármelyik kenyér vagy zsemle tésztája megfelelő lehet. A formázásról viszont beteszem a videót:


Resztelt máj


Ma úgy döntöttem,hogy fél óra ácsorgás a konyhában még belefér a pihenés címszóba. :D Gyerekek itthon vannak,így muszáj volt ebédet tenni az asztalra. A máj igen hamar kész van,ez mellett döntöttem.

Hozzávalók: 0,5 kg sertésmáj, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, olaj, (só csak a tálalás előtt közvetlenül különben megkeményedik a máj)

A sertésmájat vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük.Felforrósítjuk az olajat, és halvány sárgára pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a májat, és állandó forgatás, keverés mellett 1-2 percig pirítjuk. Pirítás közben megszórjuk a pirospaprikáva és kevergetve készre főzzük, megsózzuk. Rizzsel vagy főtt krumplival tálaljuk.

2009. február 26., csütörtök

Cukkini fasírt


Most baromira ráérek de nem főzőcskézhetek. Így aztán ülök feltett lábbal ahogy előírták és a régi képek közt böngészek,mit nem publikáltam még.Most ugyan nincs szezonja de egyszer talán vége lesz a télnek.Addig nosztalgiázzunk.
Hozzávalók: 2 közepes cukkini,2 gerezd fokhagyma,só, zsemlemorzsa,3 tojás, kapor

A cukkinikat lereszelem,sózom és kicsit állni hagyom. Kinyomkodom,hozzáadom a lereszelt fokhagymát,tojásokat,sót,kaprot és annyi zsemlemorzsát,hogy formázni lehessen. Forró olajban kisütöm. Burgonyapürével tálaltam.

(a recept tökmagtól származik,köszönöm neki)

Kókusztejes-mákos minikuglóf



Ezt a receptet a briós tésztája ihlette.Nekem nagyon bejött a kókusztej,ráadásul a Lidlben épp akciósan lehetett hozzájutni. Nagyon picit változtattam csak a recepten.

Hozzávalók:230 ml kókusztej, 1 tojás, 500g liszt, csipet só, 5dkg cukor, 1 vanilíás cukor, 4 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő.

A hozzávalókat a gépbe tettem és "tészta" programon dagasztottam. Amikor már duplájára kelt akkor kivettem a gépből és 8 részre osztottam. Egyesével kinyújtottam,máktöltelékkel* megkentem,feltekertem mint a bejglit és csigába tekertem mint a brióst,majd minikuglóf formába helyeztem őket. Újra duplájára kelesztettem és előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütöttem.

*a máktölteléket készen vettem,csak tejjel el kellett keverni


2009. február 6., péntek

Ropogós héjú kenyér

Ismét Limarát illeti a köszönet. "Segítségével" sikerült megsütnöm életem első cserepes,ropogós héjú kenyerét. Az ő általa kikísérletezett öregtésztát és a jénais sütést próbáltam ki tegnap. Hmmm milyen finom volt a kenyér csücske még melegen.

Az öregtészta receptjén nem változtattam és szó szerint másolom ide (innen)

Az én öregtésztám:


  • 3 dl langyos víz

  • csipet só

  • 50 dkg liszt

  • 1 ek. olaj

  • 1 tk. cukor

  • 1 dkg élesztő


Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőbe tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.

A kenyeret másnap így sütöttem:

Hozzávalók: 2,7 dl víz, 2 ek olaj, 3 ek burgonyapehely, 50 dkg liszt, 2tk só, 1 tk cukor, 1dkg élesztő, 20dkg öregtészta.

Gépbe pakoltam a tészta programra. Ez nálam 1 óra 15 perc. Utána kicsit átgyúrtam, megformáztam és egy mély ovális jénaiba tettem. Tetejére borítottam egy ugyanilyen tálat. (Limara 8 l-es kacsasütőt javasol erre a célra. Sajna ezzel még nem rendelkezem de be fogom szerezni mert így kicsit lapos lett a kenyerem teteje.) Így lefedve duplájára kelesztettem,közben a tetejét bevágtam. Hideg sütőben kezdtem a sütést és előtte még a tetőt belülről jól bepermeteztem vízzel. 220 fokon 50 percig sütöttem, kb 40 perc után tető nélkül. Miután megsült rácsra tettem és hideg vízzel bepermeteztem. Aztán boldogan hallgattam ahogy pattog végre az enyém is.

2009. február 3., kedd

Kakaós kalács


Az úúúúgy volt,hogy maradt tegnapról kókusztej,gondoltam hasznosítom. Kakaóscsigát készültem sütni. De úgy tűnik mostanában ilyen napokat élek,bepakolom a tészta hozzávalóit a gépbe aztán módosul az elképzelésem. Múltkor ugye a kenyérből lett hot-dog,most meg a csigából kalács. :D

Hozzávalók:
tészta: 2dl tej,1 dl kókusztej, 1 tojás, 50dkg liszt, csipet só, 10dkg cukor, 5dkg vaj, 3 dkg élesztő
töltelék: 2ek kakaópor,2ek cukor, annyi víz (pici) amennyivel krémessé lehet keverni

(kókusztej híján használhatunk 3 dl tejet)

Mindent a gépbe pakoltam (szokásos tészta program),mikor duplájára kelt átgyúrtam,kinyújtottam és megkentem a kakaóval. feltekertem,kelesztettem fél órát, sütöttem 40 percet 180 fokon.

Briós


Ismét Limara blogjában bukkantam egy szuper receptre. Érdemes volt kipróbálni,isteni ez a briós.

Hozzávalók: 115 ml kókusztej,115 ml tej, 1 tojás, 450g liszt, 2,5 dkg kókuszreszelék, csipet só, 5dkg cukor, 1 vanilíás cukor, 4 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő.

A hozzávalókat a kenyérsütőbe tettem "tészta" programra. Miután lejárt-a duplájára kelt tésztát-kiborítottam és 8 részre osztottam. Egyenként hosszú rudat sodortam belőlük,csigának feltekertem és a végét aláhajtottam. Így megformázva keltek még fél órát. Megkentem őket tojás sárgájával,tetejükre jégcukrot szórtam és 30 perc alatt 180 fokon megsültek.

(most a recept írása közben jöttem rá,hogy nekem miért kellett plusz lisztet tennem bele. sikeresen kiszámoltam,hogy a 2x115 ml az 2,5 dl :D:D:D ....most esett le,hogy az csak 230)

2009. február 1., vasárnap

Virslis kifli/hot-dog


Kenyeret akartam sütni vacsira de közben meggondoltam magam. Így lett virslis kifli.Lányom szerint hot-dog.
Hozzávalók: 2,5-3dl víz (2,5 dl-vel kezdtem de közben kellett hozzátenni egy kicsit), 1dl olaj, 3 ek burgonyapehely, 50 dkg liszt, 2tk só, 1 tk cukor, 2,5 dkg élesztő

A hozzávalókat bepakoltam a kenyérsütőbe és a "tészta" programot indítottam el. Ez az enyémnél 1óra 15perc. Amikor lejárt kivettem,átgyúrtam és 8 felé osztottam. Háromszög alakban kinyújtottam őket, ketchupot nyomtam a szélesebb végére,rátettem a virslit és feltekertem. Sütés előtt még kelesztettem 30 percig . Amikor megkeltek megspricceltem vízzel,sajtot szórtam rájuk és 180 fokon légkeverésen 30 perc alatt megsütöttem.