2009. június 28., vasárnap

Töltött paprika


Napok óta készülök töltött paprikát főzni mert nagyon megkívántam. Aztán döntöttem,ez lesz a vasárnapi ebéd. Pénteken bevásároltam és valamit elfelejtettem venni. Na mit? Természetesen paprikát. Végülis reggel elmentem boltba 3 paprikáért és indulhatott a főzés.
Hozzávalók: 2 l paradicsomlé (én fele sűrített fele natúrt használok), 50dkg darált hús, 15 dkg rizs, 1 tojás, olaj, liszt, só, bors,cukor

Először elkészítem a gombócokat. A húst a nyers (!) rizzsel, tojással, sóval, borssal összegyúrom. A kicsumázott paprikába töltök 1-1 adagot, a többiből gombócot formázok. Pici olajon a liszttel világos rántást készítek,felöntöm a paradicsommal, pici cukorral ízesítem és felforralom. Ekkor beleteszem a gombócokat és a paprikát és addig főzöm amíg a gombócban a rizs teljesen megpuhul.
Jó étvágyat!

Békebeli vajas kifli


Még emlékszem azokra az isteni vajas kiflikre amiket gyerekkoromban lehetett kapni a boltban. Sajnos eltűntek ahogy a többi ehető pékáru is. De a napokban Limaránál ráakadtam egy szuper receptre. Kicsit féltem ettől az előfőzéstől de zökkenőmentesen sikerült az is. Limara receptjei úgy tökéletesek ahogy vannak,sosem változtatok rajta (ill csak annyit,hogy nekem nincs BL80-as lisztem így finomlisztet használtam). Tőle másolom át a receptet,remélem nem haragszik meg érte.
Hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 1 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 1 ek. cukor
  • 60 dkg BL 80 liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek. burgonyapehely ( elhagyható)
Kenyérsütőgép üstjébe tettem a vaj kivételével minden hozzávalót. Hagytam, hogy összedolgozza a tésztát, csak ezután adtam hozzá a puha vajat kis adagokban. Szép hólyagos tésztát dagasztott a gép. Dagasztógéphez kb. 0,5 dl tejjel több szükséges. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd lisztezett felületen 8 egyforma darabba vágtam. Nagyobb kifliket szerettem volna, de lehet 10 vagy akár 12 részre is osztani. Egyenként ovális alakra nyújtottam őket, majd feltekertem. Lisztezett felületen hagytam őket kelni, ebben a nagy melegben elég volt nekik 20 perc. Egy nagyobb lábosban vizet forraltam, majd a megkelt kifliket egyesével előfőztem. Oldalanként fél-fél percig. Óvatosan nyúltam alá egy szűrőlapáttal és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket. Érdemes azonnal a helyükre tenni, mert nem lehet késöbb mozgatni őket. 200 fokra előmelegített sütőben sültek kb. 15 percig.