2009. október 28., szerda

Zserbó



Nagymamám receptje. Én most próbáltam először de nagy sikere volt,Lina 3 szeletet megevett uzsonnára és már bejelentette,hogy vacsorára is ezt kér.

Hozzávalók(nagy gáztepsi mérethez) :
A tésztához: 1 dl tej, 1 ek cukor, 1dkg élesztő , 50dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 egész tojás, csipet só
A töltelékhez: baracklekvár, 25dkg darált dió, 20dkg cukor
A mázhoz: 20dkg porcukor, 3ek kakaópor, 3ek meleg víz, 3ek étolaj

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, csipet sót és az élesztőt. Összegyúrjuk (én rábíztam a kenyérsütőre). Ha nem állna össze akkor még tegyünk hozzá egy pici tejet. Ha szépen összeállt akkor fél órát pihentetjük majd 3 részre osztjuk. Egy tepsiben kikenünk vajjal és lisztezzük. Alulra kerül az első kinyújtott tésztalap.Ezt megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros dió felével. Rákerül a következő tészta,majd újra a töltelék. Tetejére a 3. tésztalap amit villával megszúrkálunk. Előmelegített sütőben 180 fokon fél órát sütjük.
A máz hozzávalóit olvadásig melegítjük és még forrón rádolgozzuk a sütire.

2009. október 15., csütörtök

Madártej kocka


Erre a receptre Ottis blogjában buktattam még a diétám közepén. :D De ahogy letelt a 90 napom azonnal kipróbáltam és nekünk ízlett.

Hozzávalók: 8 tojás, 25 dkg porcukor, 3 cs vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 9 jó púpos evőkanál liszt, 1 liter tej

A tojások sárgájával habosra kevertem a porcukorral,hozzáadtam az olvasztott margarint,a vaníliás cukrot, a lisztet és a tejet. Végül beleforgattam a felvert tojásfehérjét. Nagyon híg lesz a massza de ettől nem kell megijedni!!! Kivajazott,kilisztezett magas falú tepsibe öntve 160 fokon 60 percig sütöttem.(Sütés közben 3 réteg alakul ki: az alsó mintha sűrű puding lenne, a közepe krémes,a teteje tészta.)
Csak akkor szabad szeletelni ha teljesen kihűlt. Nekem másnap még jobban ízlett mint frissen.