2009. április 10., péntek

Aranygaluska


Nagyobbik lányom kívánsága volt,hogy aranygaluska legyen az ebéd. Ő csak az ovis változatot ismeri (bár készítettem már én is csak nem emlékezett) és nagyon drukkolt,hogy édesanyja tud-e olyan finomat tenni az asztalra mint amit az oviban evett. A végeredmény szerinte: finomabb az itthoni....bizonyítékul 2 adagot megevett ebédre és a maradék is elfogyott este.

Hozzávalók:
  • a tésztához: 3dl tej,2 tojás sárgája, 60dkg liszt, csipet só, 5dkg cukor, 5dkg vaj, 2,5dkg élesztő
  • darált dió,olvasztott vaj
  • krémhez: 1cs vaníliás pudingpor (főzős), 3ek cukor, 1 l tej (én lusta vagyok igazi vaníliakrémet készíteni,ezért a pudingos verzió)
A tészta hozzávalóit ebben a sorrendben bepakolom a kenyérsütőbe "tészta" programra. Ujjnyi vastagra nyújtom,közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom és kivajazott jénaiba teszek egy sort (lehet tortaformába,tepsibe is tenni) belőle. Megkenem olvasztott vajjal és megszórom darált dióval. Erre újabb sor tészta kerül,amit szintén vajjal kenek és dióval szórok meg. Kb fél órás kelesztés után 180 fokon sütöm 35 percig. Közben elkészítem a vanília öntetet ugyanúgy mintha pudingot főznék csak dupla mennyiségű tejjel. Ezzel leöntve tálalom.

3 megjegyzés:

Gabriella írta...

összecsordult a nyál a számban... :-)))
De régen is ettünk már...

Sárkányvár írta...

Régóta sütök mindenfélét, ennyire jó aranygaluskát még nem sikerült csinálnom! Köszönöm.
üdv. Zita

linbori írta...

Zita ennek örülök. :)