2009. március 16., hétfő

Zsemlekenyér


Tésztának bármelyik kenyér receptet használhatjuk,például ezt . Pontosabban én ezt bővítettem még 2ek burgonyapehellyel. Amikor duplájára kelt a tészta akkor visszagyúrtam kicsit és 9 részre osztottam. 8-ból egyforma zsemléket formáztam, a 9.-et ketté vettem és 2 kisebb zsemlét alakítottam belőle. Az ovális jénaiba sütőpapírt tettem és körben kiraktam a tésztákkal,a 2 kisebb került a közepére. Újra kelesztettem kb 45 percet és 200 fokon 40 perc alatt megsütöttem. Összenőttek a sütőben de szépen el lehet választani őket. Érdekes módon kicsit kalácsra hasonlító,foszlós tészta lett. 4 napja sütöttem így először,azóta mindennap ilyent készítettem,nekünk nagyon ízlik.

2009. március 8., vasárnap

Stefánia vagdalt


Egyszerű és gyors kaja. Amikor lusta vagyok gombócokat gyártani a fasírthoz akkor szoktam ezt készíteni.

Hozzávalók: 0,5kg darált hús, 1 zsemle, 1+3 tojás, 1 hagyma, zsemlemorzsa,só,bors,pirospaprika

A zsemlét beáztatom vízbe majd kicsavarom. A húsból,a zsemléből,1 tojásból, a lereszelt hagymából és a fűszerekből összegyúrom a fasírtot. Ha kell akkor egy kis zsemlemorzsával "sűrítek" még rajta. Közben 3 tojást keményre főzök. A massza felét kiolajozott formába simítom,erre rakom a tojásokat és a tetejére a hús másik felét. 200 fokon kb 1 órát sütöm.

Fonott kalács


Tegnap kalácsot sütöttem. 3 szép nagy darab lett belőle. Először csak néztem,hogy ki fog ennyit megenni de 2 szempillantás alatt elfogyott.Lányok 3-3 szeletet ettek vajjal és mézzel.

Hozzávalók: 3dl kókusztej(tejjel helyesíthető), 2 tojás, 50 dkg liszt, 3ek cukor, csipet só,3dkg élesztő,kakópor

A hozzávalókat gépbe pakoltam és ott dagasztottam.Felét kivettem, másik feléhez kakaóport adtam. A 2 gombócot hagytam duplájára kelni. Utána 6-6 részre vágtam,"kígyót" sodortam belőlük és 4-es fonással összefontam. Így lett 3 kalács. Hagytam újra megkelni őket. Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sültek.


2009. március 5., csütörtök

Banános muffin


Régebben nagyon sokszor,szinte naponta sütöttem muffint. Aztán meguntuk,már nem nagyon fogyott.Egy darabig hanyagoltam.Most újra sikere van itthon. A mindmegettén találtam ezt a receptet és egyből nekifogtam. Ahogy tettem a tálba a hozzávalókat feltűnt,hogy a receptben sem olaj sem vaj nem szerepel.Ezen meglepődtem mert eddig úgy tudtam,hogy a muffin alapalkotóeleme. Úgyhogy gyorsan módosítottam a dolgon és hozzáöntöttem az olajat. Utólag már láttam,hogy így szinte ugyanaz mint a kefíres. Azért leíróm,hogy ez miként készült.
Hozzávalók: 1 bögre cukor, 2 tojás, 1/2 bögre olaj, 1 bögre tej, 2 bögre liszt, 2 ek kakaópor, 1 sütőpor,2 banán
A hozzávalókat összekevertem.A banánt villával szétnyomtam úgy,hogy kicsit darabos maradjon és hozzáadtam a tésztához. Formába kanalaztam,200 fokon,előmelegített sütőben 20 percig sütöttem.
(szóval a különbség az,hogy ez tejjel készült és a mértékegység így nem a kefírespohár hanem a bögre lett)

Májkrém házilag


Imádjuk a májat minden formában. Gesztenyénél bukkantam erre a receptre és nagyon megtetszett. Egyrészt ugye mert máj másrészt meg nagyon nehéz kitalálni mit tegyek az asztalra vacsora gyanánt. Nem csalódtam,igazán finom!

A receptet változtatás nélkül másolom ide:

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 2 fej vöröshagyma, kevés olaj, pirospaprika, só, őrölt bors, őrölt kömény, majoranna, 5 db főtt tojás, 5 dkg vaj.

Elkészítés: az olajon megdinsztelem a hagymát, majd rádobom a májat és pár percig pirítom. Megszórom pirospaprikával, egy kevés vízzel felöntöm, befűszerezem sóval, őrölt borssal, majorannával, őrölt köménnyel és puhára főzöm. Nem kell sok idő hozzá, gyorsan elkészül. Hagyom kihűlni. Közben keményre főzöm a tojásokat és félbevágva a kihűlt májhoz adom. Merőlő mixerrel pépesítem. Ha szükséges még befűszerezem. Hűtőbe jól lehűtöm.

(én a köményt kihagytam mert azt viszont nem szeretjük)

2009. március 1., vasárnap

Eperlekváros muffin


Hozzávalók: 1 kisdoboz kefír (vagy joghurt vagy tejföl...jelen esetben tejföl volt itthon), 2 egész tojás, fél pohár étolaj, 1 pohár cukor, 2 pohár liszt, 2 ek kakaópor, fél cs sütőpor, csipet só, kandírozott citromhéj, eperlekvár
( természetesen a kefíres/joghurtos/tejfölös pohár a mértékegység)

A kefírt kikeverem a tojásokkal,olajjal,cukorral. Egy másik edényben elkeverem a lisztet a sütőporral,kakaóporral és a csipet sóval. A nedves és a száraz összetevőket összeöntöm és kandírozott citromhéjat keverek bele.Muffinformába,papírkapszliba teszek 1-1 kanál tésztát. Erre 1-1 kanál eperlekvárt majd rákanalazom a maradék tésztát. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.
(12 db lesz belőle)