2009. január 19., hétfő

Panama torta

Ez lett a Zuram szülinapi tortája. (Nem 1 éves....de annyi gyertya nincs a háztartásban )

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:12,5 dkg liszt,1 kk sütőpor,5 dkg cukor,1 tojás,7,5 dkg vaj vagy margarin

A piskótához:2 tojás,1o dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor,1o dkg liszt, 1kk sütőpor

A bogyós töltelékhez:1 cs piros tortazselé,1 ek cukor, 2,5 dl almalé, bogyós gyümölcsök (lehet fagyasztott)

A túrós töltelékhez: 8 lap zselatin, 1 doboz ananász,5o dkg túró,1 citrom leve, 1o dkg cukor, 5dl tejszín

Ezenkívül: piros lekvár (én erdei gyümölcsöst használtam) és a díszítéshez 2,5 dl tejszín

Elkészítés:

1.Az omlós tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk,cipóvá formáljuk és fóliában fél órára a hűtőbe tesszük.

2. A kihűlt tésztát átgyúrjuk és lisztezett lapon kinyújtjuk kör alakúra.Egy kapcsos tortaforma (26cm) alját kizsírozzuk és a tésztával kibéleljük. Előmelegített sütőben légkeveréssel 16o fokon 15 perc alatt megsütjük.

3. A piskótát megsütjük.

4.A tortazselét előírás szerint elkészítjük az almalével,a bogyós gyümölcsöket beleforgatjuk.

5. Az omlós lapot a tortaforma aljára tesszük és a gyűrűt köré kapcsoljuk.

6. A gyümölcsös keveréket rásimítjuk és a piskótalapot rátesszük.

7. A piskótalapot megkenjük lekvárral és kirakjuk az ananászkarikákkal.

8. Elkészítjük a túrótölteléket: A túrót a cukorral,citrommal elkeverjük.Beletesszük a tejszínt és a zselatint. Rásimítjuk a torta tetejére.

9. Másnapig hűtőbe tesszük.

1o.A tortát kivesszük a formából és tejszínhabbal díszítjük.

Jó étvágyat!

0 megjegyzés: