2009. január 19., hétfő

Sajtos pogácsa

Sajtospogi (sokáig friss marad) (szkatianyu receptje)

3dkg élesztő
50dkg liszt
25dkg margarin
2tojás sárgája
2dl tejföl
1dl tej
só, pici cukor
sajt

Langyos tejben egy kevés cukorral felfutatjuk az élesztőt. 50dkg lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzá adjuk a felfutott élesztőt,2 tojás sárgájá, a tejfölt és egy kiskanál sót. Jó alaposan összedolgozzuk hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. 30percig a deszkán pihentetjük, ha kelt kisodorjuk és hajtogatjuk( 3ba hajtjuk majd ujra 3ba) így ujabb 20 percig pihentetjük majd újabb hajtogatás-pihentetés.3x kell hajtogatni pihentetni.
Aztán a tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, a tetejét rácsosra vagdossuk, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal. kb 3-4 cm-es pogiszaggatóval kiszaggatjuk, kivajazott-lisztezett sütőlapra tesszük.
Érdemes pár percig itt is pihentetni akkor nem dől el.
Nem túl forró, de előmelegített sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük.

0 megjegyzés: