2009. január 19., hétfő

Mindennapi kenyerünk

Már vagy 1 hónapja adós vagyok a mindennapi kenyerünk receptjével.Mentségemre szóljon,hogy decemberben nem sütöttem,bolti pékáru került a család asztalára.(Nem is ették olyan jóízűen)

Amúgy nagyon egyszerű..

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2,5-3 dl víz, kb fél dl étolaj, 2kk só, 1kk cukor, 2,5dkg élesztő

A vizet,olajat teszem az üst aljára,rá a liszt,só,cukor,tetejére morzsolom az élesztőt. A 2. dagasztás után kiveszem a gépből és sütőben készül tovább.Nekünk nem igazán ízlik a gépben sült kenyér. Szóval kiveszem,megformázom és sütőzacskóval kibélelt ovális jénaiba teszem(korábban normál tepsibe tettem,úgy is jó de ebben valamiért magasabb lesz). Ezt a bélelést úgy értsd mintha sütőpapírt terítenél alá. Nekem ez bevált,nem ragad bele a tészta és könnyű mosogatni utána. 60 fokra előmelegítem a sütőt és 30 percre beteszem a tésztát. A fél óra lejártával bevágom és még 15 percet pihen. Végül 180 fokon,kb 50 percig sül (nem légkeverésesen)

A víz egy részét néha helyettesítem tejjel vagy kefírrel. A lisztet is lehet keverni rétesliszttel vagy teljeskiőrlésűvel.

Ha van még kérdés ezzel kapcsolatban akkor szívesen válaszolok.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

miert ne:)